Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Lucio Dalla και Enrico Caruso






Μετά τη Whitney Houston, άλλη μια γνωστή φωνή μας εγκατέλειψε σήμερα Πέμπτη πρώτη του Μάρτη. 
Ο αγαπημένος Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός Lucio Dalla πέθανε στο  Μοντρέ της Ελβετίας, όπου βρισκόταν για σειρά συναυλιών. Γεννήθηκε στην Μπολόνια στις 4 Μαρτίου το 1943.
Έχει γράψει και τραγουδήσει  περισσότερες από 30 συλλογές κι έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη του κόσμου.
Το τραγούδι του "Καρούζο" (Caruso) τραγουδήθηκε σχεδόν από όλους του γνωστούς σύγχρονους τραγουδιστές μεταξύ των οποίων και πολλούς της όπερας.(Pavarotti Luciano, Andrea BocceliJulio Iglesias, Montserrat Caballe & Nicolai Baskov, Michael Bolton, Josh Groban, Mercedes Sosa,Greta Smidt, Lara Fabian, Νανά Μούσχουρη, Μ. Φαραντούρη – Δ. Σαββόπουλος κ.ά. Η έκδοσή του από τον Luciano Pavaroti πούλησε 9 εκατομμύρια αντίτυπα. Το ίδιο τραγούδι στο άλμπουμ Romanza του Andrea Bocelli πούλησε 16 εκατομμύρια, ενώ στο άλμπουμ Closer του Josh Groban πούλησε 5 εκατομμύρια μόνο στις Η.Π.Α.

Στο VIDEO που ακολουθεί θα ακούσετε το CARUSO τραγουδισμένο από τον Lucio Dalla και μεταφρασμένο στα ελληνικά.

 

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στο φημισμένο τραγουδιστή όπερας Enrico Caruso

  Ο Enrico Caruso (25/2/1873 –  2/8/1921) ήταν Ιταλός τενόρος, που στα 25 χρόνια καριέρας  τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία στις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Μόνο στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης έκανε 863 εμφανίσεις.Το ρεπερτόριό του περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία ρόλων της Ιταλικής κυρίως αλλά και της Γαλλικής όπερας. Έκανε περίπου 290 ηχογραφήσεις κατά την περίοδο 1902 έως 1920. Όλες αυτές οι ηχογραφήσεις, υπάρχουν σήμερα σε CD και αποτελούν «σημείο αναφοράς» για τους λάτρεις και τους ασχολούμενους με την όπερα. Εκτός από όπερα στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται και περισσότερα από 520 τραγούδια, από κλασικές εκτελέσεις μέχρι παραδοσιακές Ιταλικές μελωδίες και γνωστά τραγούδια της εποχής του. 

Ακούστε τον Caruso να τραγουδά την άρια La donna e mobile από την όπερα του Giuseppe Verdi Rigolettο.



Kαι στην άρια E lucevan le stelle από την όπερα Tosca του Puccini ηχογραφημένη το 1903 σε κύλινδρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου. Θα βοηθήσει εμένα και τους φίλους να "ερεθιστούμε"....